In mijn praktijk bied ik samen met mijn collega Trijnie Beens, Psychotherapeut en GZ-psycholoog, een jongvolwassenen schemagroep aan. Deze is voor jongeren tussen de 18 jaar en 28 jaar oud, die vastlopen in terugkerende patronen en merken dat deze patronen hen belemmeren op meerdere gebieden in hun leven, bv. studie, vrije tijd, sociale contacten, relaties.
Alle jongvolwassenen krijgen te maken met een aantal belangrijke ontwikkelingstaken. Bijvoorbeeld gaan studeren, een beroep kiezen, loskomen van ouders/thuis, zelfstandig worden en/of het aangaan van intieme relaties. Dit gaat met vallen en opstaan en wordt ook mede bepaald door wat je al mee hebt gemaakt in je leven. Deze ervaringen bepalen hoe je naar jezelf, de wereld en anderen kijkt en hoe je hiermee omgaat. Dit noemen we ‘schema’s’. Iedereen heeft schema’s, maar de mate waarin iemand last heeft van zijn schema’s verschilt van persoon tot persoon.
Schematherapie is een vorm van psychotherapie voor mensen met steeds terugkerende, langdurige klachten. Schematherapie helpt je de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en veranderen. Tijdens de therapie wordt de invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen onderzocht. Je leert je patronen herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Hierdoor zal je beter richting kunnen geven aan je leven en je relaties met anderen kunnen verbeteren.
Het belangrijkste kenmerk van therapie in groepsverband is dat groepsleden elkaar kunnen helpen in hun veranderingsproces. Daarnaast krijg je steun van de groep en meer begrip voor je eigen gevoelens en hun reacties daarop. Vervolgens zal dit verder stimuleren en motiveren tot verandering. Dus begrip van de groep leidt vaak tot begrip bij mensen zelf, wat resulteert in meer zelfacceptatie. En zelfacceptatie geeft je het vertrouwen om te veranderen en te experimenteren met nieuw gedrag.
We bieden een schematherapeutische groepstherapie van 30 sessies, waarbij je thuis aan de slag gaat met opdrachten uit een werkboek. Daarnaast krijgt iedereen een strippenkaart van 300 minuten individuele tijd die je zelf mag invullen.
Werkwijze
Voor de start van de groep heb je een intake/indicatiegesprek met ons allebei, soms doen we dat in 1 gesprek, soms zien we jou apart van elkaar. In dit gesprek staan we stil bij jouw huidige klachten en hoe deze samenhangen met wat je hebt meegemaakt in je leven. We vragen je voor dit eerste gesprek een startformulier in te vullen, waarin je een beschrijving geeft van waar je tegen aan loopt en wat je hoopt te behalen in de groep. Daarnaast sturen we 2 schemavragenlijsten op om meer zicht te krijgen op de schema’s en schemamodi waar jij vooral last van hebt.
Het doel van het intakegesprek is om samen te kijken of je baat kan hebben bij de schemagroep. Is dit het geval dan kom je op de wachtlijst en bespreken wij het instroommoment met jou. Is dit niet het geval, dan word je terugverwezen naar jouw verwijzer. Het kan voorkomen dat we denken dat een aantal individuele sessies voor de start van de groep op zijn plek kunnen zijn, ook dit zal dan met jou besproken worden. De verdere therapie zal in de groep plaatsvinden, met de mogelijkheid om ook een individuele sessie in te plannen of evt. een gesprek met belangrijke anderen in jouw leven (de eerder genoemde strippenkaart). Een individueel gesprek kan ook ingepland worden op initiatief van de therapeuten.
Praktisch
Locatie
Groepsruimte L bij Thuis Wageningen, Stationstraat 32.
Tijdstip
Dinsdagmiddag van 16:00 uur tot 17:30 uur.
Tijdsduur
9 maanden tot maximaal een jaar.
Aanmelden
Mocht je geïnteresseerd zijn in het volgen van deze groepstherapie, dan kun je dit bij je aanmelding vermelden. Volg verder de stappen zoals genoemd onder aanmelden.
Kosten
Deelname aan de groep wordt volledig vergoed door de zorgverzekering, je bent wel je eigen risico kwijt. Verder gelden dezelfde voorwaarden als voor een individuele behandeling, klik hier voor meer informatie. Voor de groep moet je zelf het werkboek aanschaffen: werkboek groepsschematherapie voor cluster C persoonlijkheidsproblematiek van Tjoa en Muste.
Wachttijd
Er is plek om in te stromen in de jongvolwassenen schemagroep. Het volgende instroommoment is in november, daarna is er weer een instroommoment in februari 2024.
Wil je meer weten over mijn collega Trijnie Beens? Klik dan hier.