Het kan iedereen gebeuren dat je een periode minder goed in je vel zit, je voelt je bijvoorbeeld vaker somber of je bent onzeker of misschien wel steeds vaker prikkelbaar. Veel mensen proberen dan te zoeken naar wat hen helpt om zich weer beter te voelen, soms lukt dat alleen of met hulp van de omgeving, maar soms lukt het niet en blijf je vastlopen, dat kan een moment zijn om je aan te melden voor psychotherapie.

Psychotherapie is een behandelmethode waarmee je via gesprekken inzicht probeert te krijgen in jezelf; in je gedachten, gevoelens en gedrag. Om zo via dit inzicht te komen tot verandering.

Psychotherapie is kort als het kan en langdurig als het nodig is. Het doel van psychotherapie is psychische klachten verminderen of beter hanteerbaar maken. Daarbij is de inzet van jou even belangrijk als mijn deskundigheid. Psychotherapie is hard werken, het is confronterend om meer stil te staan bij jezelf en te zien hoe je vastloopt in steeds terugkerende patronen. Een psychotherapieproces gaat dan vaak ook met ups en downs en het kost tijd om lang bestaande patronen te doorbreken. Je hoeft dit niet alleen te doen, waar het kan probeer ik naast je te staan en samen met jou te zoeken hoe je verder komt.

Ik bied psychotherapie waarbij ik gebruik maak van diverse psychotherapeutische methoden:

Werkwijze

Het eerste gesprek duurt ongeveer 45 min en begint met praktische zaken; ik zal vragen naar de verwijsbrief, een ID-bewijs en jouw verzekeringspas. Ook zal ik een aantal vragenlijsten naar je opsturen om meer zicht te krijgen op jouw klachten en ook op eventuele terugkerende patronen. En hebben we het over belangrijke zaken zoals o.a. kosten en privacy.

Na de praktische zaken neem ik de tijd om van je te horen waar je tegen aan loopt en bent gelopen in je leven, welke klachten je hebt, wat er gebeurd is in je leven waardoor deze klachten mogelijk zijn ontstaan en wat je hoopt te halen in de behandeling. Meestal heb ik 1 tot 2 sessies nodig om een goed beeld te krijgen, maar als er meer sessies nodig zijn, dan neem ik daar samen met jou de tijd en de ruimte voor.

Als het duidelijk is waar je tegen aan loopt en waaraan wij gaan werken dan maak ik een behandelplan. In dit behandelplan staat samengevat wat de diagnose is, welke doelen er gesteld zijn en hoe we aan deze doelen gaan werken. In een adviesgesprek bespreek ik dit behandelplan met jou, als je dan akkoord bent, krijg je zelf een kopie en gaat er ook een kopie naar de huisarts.

Na de intake volgt de therapie en zullen de rollen tussen ons wat veranderen. In de intakefase ben ik actief en leidend, met de overgang naar therapie zal jij eerder actief en leidend zijn. Het is belangrijk dat je in de sessies bespreekt wat je graag wil bespreken en dat we werken waar jij graag aan wil werken. Over het algemeen zal ik je vragen om door de week heen in de gaten te houden waar je tegen aan loopt, zodat wij hier samen verder naar kunnen kijken; onderzoeken wat er gebeurt (in jezelf of in contact met anderen) om zo via inzicht tot verandering te komen. Ik bied een integratieve psychotherapie wat betekent dat ik verschillende psychotherapeutische methoden combineer en dat op zo’n manier probeer te doen dat ik voor iedereen maatwerk bied.

De sessies duren ongeveer 45 minuten en vinden meestal 1 keer per week of 1 keer per 2 weken plaats.

Met regelmaat zullen we de therapie samen evalueren o.a. met behulp van vragenlijsten. We kijken samen naar het behandelplan en de gestelde doelen; Hoe ver zijn we? Zitten we op de goede weg? Welke doelen zijn behaald? Welke moeten worden aangepast? En moeten er nog andere doelen op? Ook sta ik stil bij hoe het tussen ons loopt. Op basis van de evaluatie kan het behandelplan worden aangepast.

Wanneer bij evaluatie blijkt dat je op de goede weg bent, dan gaan we richting afronding. Het is belangrijk om hier te noemen dat de therapie niet per se stopt als jij je weer helemaal goed voelt, het belangrijkste is dat je de handvatten hebt om zelf verder te kunnen, dan is het een goed moment om af te gaan ronden. Ik zal dit altijd samen met je bespreken en dan maken we een plan hoe af te ronden. Meestal zie ik mensen een poosje steeds minder frequent, bv 1 keer maand om zo te blijven volgen of je het zelf redt en dan prikken we een einddatum en een laatste gesprek. Het kan ook zijn dat we in de evaluatie tot de conclusie komen dat er weinig tot niets veranderd, dat kan ook een aanleiding zijn om het te hebben over afsluiten van de therapie; als er geen verandering op treedt, werkt de therapie kennelijk niet en is het goed om verder te kijken naar wat wel voor jou werkt. Ook hierin denk ik vanzelfsprekend met je mee.

Bij afronding van de therapie stuur ik opnieuw een aantal vragenlijsten en ik maak een afsluitende brief voor de huisarts met een samenvatting van de therapie. Als je akkoord bent met deze afsluitbrief, dan gaat die naar de huisarts en wordt het traject afgesloten.

Binnen mijn praktijk is er de mogelijkheid om de therapie ook (gedeeltelijk) online te doen. Indien nodig kunnen de sessies online plaatsvinden, daarnaast is er ondersteuning van de therapie via MyMindSpace; een e-healthplatform waarin het mogelijk is om een dagboek bij te houden, veilig berichten en bestanden uit te wisselen en huiswerkopdrachten online te doen.